Konečně pořádná Zimní liga.

 

Na sobotu 4.12.2021 byla naplánována další Zimní liga, druhé kolo.

Jako vhodné místo jsme zvolili nudapláž na Brněnské přehradě. Toto místo nás nikdy nezklamalo. Zde se dá chytat i v prosinci, pokud voda nezamrzne. Se Zauwim jsme přijeli v pátek po obědě s cílem vyzkoušet jak ryby berou.

Na sluníčku bylo příjemně.  Tři stupně a lehce pofukující větřík bylo tak akorát. Jak se sluníčko schovalo za kopce, hned začala být zima. Během půl hodiny přimrzala očka feederu a mě se podařilo zlomit jednu špičku.

Za dvě hodiny jsme se Zauwim nachytali 20 ryb. Což nebyl žádný zázrak. Byli to převážně skaláci do 27 cm, dvě pěkné plotice a ke konci přijeli i cejni.  Vzhledem k předpovědi, v noci mrazu až mínus 7 stupňů a poklesu tlaku a odpoledním sněžení jsme čekali, že to bude nelehké chytání a boj o každý záběr a každou vytaženou rybu.

Do těchto opravdu zimních podmínek se přihlásilo 12 lidí, což je za poslední roky nejméně. V pátek večer Viktor jako pořadatel kola nalosoval online na facebooku první kolo a tak sraz u vody v sobotu byl přímo na vylosovaném místě. Ráno jsme se u vody sešli asi hodinu před krmením. Nikomu se moc nechtělo vybalovat věci a vytahovat ruce na mráz z vyhřátých rukavic. Teploměr ukazoval mínus 3 stupně.

 

Okraje přehrady, asi půl metru, byly zamrzlé. Ještě ke všemu byl celý sektor B pokryt tenkou vrstvičkou ledu, která byla vzdálená od 15 až po 20m od břehu. Led byl dostatečně silný, aby přes něj nepropadlo krmítko. To všichni zkoušeli i přes led nahodit, ale marně. Jako zázrakem asi 10 minut před krmením ledová vrstva odplavala a tak jsme mohli v klidu chytat. Po krmení, které nikdo nepřeháněl, většinou 3 až 5 krmítek, nastalo čekání na záběr.  V béčku Radim Herout chytil prvního cejna hned na první hod. Záběrů bylo pomálu. Nejvíce ryby nachytaly forhonty a místa v jejich bezprostřední blízkosti. V prostředku se chytilo ryb málo. Někdo se záběru nedočkal nebo je nedokázali proměnit v úlovek. Byly dokonce dvě nuly, neboli dva rybáři neměli ulovené ryby. Nepomohly i změny vzdáleností. Většinou se chytalo mezi 20 až 35 metry od břehu. Tentokrát byly obě kola závodu kvůli počasí zkráceny na 2,5 hodiny.

V áčku byl s 487 cm nejlepší Viktor, druhý Tomáš Radolf 177 a třetí Michal Frič 129 cm. Na béčku také bodoval forhont. Ivan Peťovský měl 368 cm, druhý Zauwi 141 cm a třetí Radim Herout 129 cm. Chytali se především cejni, skaláci a bylo chyceno i několik pěkných plotic.

Druhé kolo začalo asi po hodinové přestávce, kdy se nalosovalo, a všichni si mohli ochutnat donesené dobroty od vítězů minulého závodu. Na začátku druhého kola už nemrzlo, ale zato foukal dost silný vítr, který byl hodně nepříjemný při nahazování. Po chvilce začalo i sněžit.  Záběry začaly být hned od prvních nahození. Chytalo se výrazně více než v dopoledním kole a tentokrát nebyl nikdo bez úlovku. V áčku opět bodoval forhont, Martin Raniak měl 454 cm. Druhý Michal Frič 252 cm a třetí Matěj Skryják 222 cm.  Na béčku měl nejvíce Radynek z B5 a to 335 cm. Druhý byl Martin Vlasák 222 cm a třetí Radim Herout 184 cm.

 

Na prvních třech místech  měli závodníci stejný součet 5, rozhodl proto součet délky ulovených ryb.

  1. Viktor 1+4, 642 cm, 2. Radynek 4+1, 392 cm, 3. Michal Frič 3+2, 381 cm.

Důležité je, že nikdo neumrzl a že se každý dočkal záběru.

Další kolo Zimní ligy je v nedohlednu, teď bude záležet teď hlavně na počasí. Děkujeme Viktorovi za uspořádání závodu.

Zimnímu feederu zdar, Radynek 🙂

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *