Otázky pro vítěze Maver Cupu 2019

 

Jako každý rok, tak i letos vyzpovídáme vítěze Maver Cupu v kategorii jednotlivců,

kterým byl v roce 2019 Josef Konopásek. Při pohledu na celkové hodnocení ročníku byly výsledky na prvních třech místech kategorie jednotlivců nesmírně vyrovnané. Rozestupy mezi závodníky byly vždy pouhý jeden bod a soutěž tak byla napínavá až do samotného závěrečného kola.

Letos jsi se Maver Cupu zúčastnil poprvé. Jak se ti seriál závodů líbil?

Závod Maver Cup je hodně podobný Zimní lize, jen se ryby sakují. Závodníci jsou kamarádi a tak i tento závod probíhá v parádní atmosféře, mám to rád.

  1. Popiš, jak jednotlivé závody z tvého pohledu vypadaly. Který závod pro tebe byl nejobtížnější a který ti naopak seděl nejvíc?

První kolo probíhalo na Pilské nádrži, která se pro závody na feeder stala ideální tratí s velkým zarybněním kaprů a středních cejnů. V ranním kole jsem měl štěstí na los a vylosoval forhont, který měl jen malou nevýhodu, že jsem na nikoho moc neviděl. Neproměnil jsem spoustu záběrů, ale stačilo to na jedničku v sektoru. Odpolední kolo pro mě začalo smolně, spadlo mi hned asi 5 ryb za sebou, ale potom už jsem chytal dobře a byla z toho další jednička. Tohle kolo mi vyšlo parádně a bylo vidět, že mi tento styl chytání hodně sedí.

Druhé kolo se chytalo na rybníku v Měříně. Něco jsem o této vodě slyšel a i ze zkušeností s podobným typem vod jsem věděl, že to nebude nic lehkého. Rybník krásný, ale výsledek ovlivňují dvě základní věci. Moc důležité je vylosování dobrého místa a druhá věc zdolání bonusové ryby v podobě amura nebo velkého kapra. Sobotní los mi zrovna štěstí nepřinesl, ale závod jsem odchytal moc slušně. Chytal jsem dost cejnů a chytil i 3 bonusy (2 amury a kapra). Byla z toho vybojovaná dvojka v sektoru. Zodpovědně jsme to zapili ve výborném místním stánku s občerstvením a dokonce jsem se ještě dostal do finále doprovodné soutěže o házení na přesnost. Jak už to tak bývá, nedělní ráno bylo opravdu náročné. Chytal jsem na sektoru u hráze, kde vůbec nebrali cejni a moje taktika nakrmit hromadu krmení a čekat na kapry vůbec nevyšla. Na prutu jsem měl 3 obrovské ryby, které jsem nevytáhl a bylo z toho myslím 11. místo v sektoru, což byl asi nejhorší výsledek mé sezóny.

Třetí kolo nám zůstalo až na začátek listopadu. Chytalo se na mém oblíbeném revíru a to je Brněnská přehrada Prygl. Jelikož nás bylo moc, tak byl závod přesunut na druhou stranu, kde je velká mělčina. Informace byly, že budeme chytat málo ryb a je potřeba chytat hodně daleko. Ranní kolo štěstí na los a jdu na A2, naměřím 60m a jdu chytat. Ryby braly neskutečně a vedle sedící Jenda na A1 chytá blízko a ryby mu berou na hod. I když jsem přešel na 50 m, nedalo se mu konkurovat a byla z toho dvojka v sektoru. Odpoledne mě los posílá na A9 (špatný los) a chci přejít na bližší vzdálenost, ale nejde to. Musím jít opět na 60m, kde je zhruba stejná hloubka jako na A2 na 15m 🙁 Snažím se o co nejlepší výsledek. Nezvykle ryb neseknu nebo mi spadne. Záběry jsou opatrné a není to na 60m opravdu jednoduché chytání. Jde se vážit a nakonec je z toho krásná dvojka v sektoru a na jedničku mi chybí pár dkg, i tak spokojenost.

Přidáš k dobru nějakou veselou vzpomínku z některého závodu loňského ročníku?

Veselá pro mě úplně nebyla 🙁  Ale určitě jen tak nezapomenu na sázku s týmovým parťákem Martinem Janečkou, že kdo bude horší na Měříně, tak platí útratu ve stánku. Bylo by to v pohodě, kdyby na lístku neměl za víkend asi 6 krkovic, 8 klobás a o tom zbytku ani psát nemůže.

 

 

Zúčastníš se dalšího ročníku Maver Cupu i letos? V tvém nabitém programu se jistě těžko hledá místo, ale šance určitě je…

Letošního ročníku se určitě nezúčastním, vloni to vyšlo, že jsem měl volno.

 

Bylo něco, o čem bys mohl říct, že ses tím od ostatních závodníků odlišil a co mohlo přispět k tvému celkovému vítězství?

Po tom druhém závodě na Měříně jsem si myslel, že už to vyhrát ani nejde. Kluci přede mnou měli velký náskok, navíc poslední kolo na Pryglu není o náhodě. Hodně mě překvapilo, že to nezvládli a dá se říct, že mě nechali vyhrát. Určitě k tomu přispělo, že jsem zachytal i na špatných místech.

 

Jaké máš oblíbené náčiní?

  • feederové pruty – Colmic Adventure 3,30m – 60gr
  • navijáky – Daiwa Match Winner
  • vlasec, pletenka – Colmic Weeper 0,09 mm, vlasec fendreel
  • návazcový vlasec – Colmic Mimetix
  • háčky – Haybusa KAJ 157
  • feederová montáž – průbězný páter
  • krmení – Champion feed Wonder Black, Sensas Gros Gardons a Lake
Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *