První kolo Maver feeder cupu 2018 a 1. kolo KP LRU MRS FEEDER 2018 – Pilák

První kolo Krajského přeboru Moravského rybářského svazu v LRU feeder 2018 se letos spojilo s pohárovým závodem Maver cup a první závod se uskutečnil 21. dubna 2018 nedaleko Žďáru nad Sázavou na nádrži Pilská. Pilská nádrž neboli Pilák je 55ha revír MRS a poměrně nová závodní trať pro feederová klání. Uskutečnilo se zde již pár menších závodů, kde se nachytalo velké množství ryb, a proto se mnoho závodníků včetně mě na tento závod těšilo. Na tento závod jsme se přihlásili i do soutěže týmů (1. kolo Maver cupu) a vzhledem k tomu, že Pilák je domácí vodou našich týmových kolegů Jendy a Petra a v letošní sezóně se nám zatím daří, měli jsme velká očekávání.

Je pátek dopoledne, den před závodem a já jsem již na cestě na domluvený trénink na Piláku. Na místo dorážím po krátké obědové zastávce ve Žďáru nad Sázavou kolem poledne. Týmoví kolegové Jenda a Petr, znalci místní vody, jsou již na místě a Petr už dokonce tahá rybu za rybou. Je krásné slunečné počasí, které má vydržet celý víkend a proto si po cestě a náročném obědu dávám chvíli odpočinku a kochám se krásnou přírodou a okolím Piláku. Nevydržím to ale dlouho, a když vidím, jak jsou ryby aktivní a Petr se nezastaví, je lovecký instinkt silnější než já a tak usedám vedle Jendy a Petra na budoucí sektor B a po rychlé přípravě prutů začínám s tréninkem. Již dopředu poučen vím, že prvním důležitým faktorem na zdejší vodě je výběr lovného místa, což se ukáže jako pravdivá a stěžejní informace pro celý víkend. Jak později zjišťuji, sedli jsme si v rámci tréninku na nejtěžší úsek a já první hodinu trávím tím, že trhám krmítko za krmítkem ve vázkách. Petr můj úvodní výkon komentuje starým známým pořekadlem „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ a já ještě netuším jakou má pravdu a myslím si svoje.

 

 

 

 

 

Jendův kapřík z tréninku

 

Abych pravdu řekl, z tréninku jsem nebyl moudrý. Zkoušeli jsme mnoho vzdáleností, hloubek i lov z hladiny. Kluci po celou dobu tréninku chytali velké množství kaprů od 25 do 50cm a cejny. Já za celý trénink neměl záběr od kapra a chytal jsem pouze cejny. K večeru balím věci v obležení dětí, které naznaly, že mé místo je pro hraní to nejlepší a krásně opálený a o pár krmítek lehčí se poroučím do auta. Večeřím, dávám pivko a po okružní procházce po nádherném areálu Piláku ulehám ke spánku.

 

 

 

 

 

Petr na tréninku; chytali se kapři různých velikostí 🙂

 

 

 

Po krásné noci strávené v autě se po 5 hodině ranní odpočatý a plný sil pouštím do příprav na závod. Chystáme si v týmu všechny věci, krmení, živou a jdeme napíchat trať. Vše je hotovo, snídám a v 7h už začíná prezence a po úvodním slovu ředitele závodu Jendy Stárka přecházíme na losování. I přes veškeré výhružky násilím mi Honzík, který je pověřený losováním vytahuje sektor B a to místo B1, což je nedaleko mého včerejšího místa a vím, že o zábavu budu mít postaráno. Jenda jde na A4 a Honzík na C1. Přejeme si hodně štěstí, potvrzujeme si zvolenou taktiku a jdeme na své místa.

Velkou část přípravy věnuji zkoumání dna na svém místě – hledáním správné hloubky a kousku místa bez vázek. Po delší době nacházím místo se kterým jsem spokojený, je vzdálené asi 28m s hloubkou kolem 3m. Jsem na kraji sektoru na písčité pláži s velkou mělčinou a díky mírné zatáčce vidím jen na dva soupeře v sektoru po pravici, kterými jsou reprezentanti ČR ve feederu Radynek a Martin Maťák, to bude těžký závod, říkám si. Je 8:50h a zní první signál – krmení. Dle domluvy posílám na své místo asi litr krmení plné kukuřice, červů, pinek a stříhaných hnojáků. Všichni včetně mě očekávali masakr, ale dlouho se nic neděje. První pohyb špičky zaznamenávám asi po půl hodině a první rybu ztrácím po 45 minutách ve vázce. Mezitím už se kolem mě začínají tahat cejni. Volám Jendovi o první pomoc a dozvídám se, že je na tom stejně jako já. Nezvolili jsme dobře taktiku a začínám pociťovat, že původní předpoklad, že se budou tahat kapříci a cejni v zástupech a na cokoliv nebude realitou a že patentka, která je údajně na Pilák zbytečná, mi teď chybí. Radynek vedle mě je s patentkou úspěšný a já mohu jen litovat, že my ji nemáme. Je hodina závodu pryč a já zdolávám první rybu, cejn kolem půl kila mě trošku uklidnil.

Průměrná velikost lovených cejnů

 

Říkám si, že tudy cesta nepovede a začínám chytat podle sebe. Zjemňuji na 0,12mm návazec, prodlužuji na 70cm, volím háček č.14 na něj dvě pinky a zmenšuji krmítko, do kterého dávám jen čisté krmení bez živé složky a zrychluji frekvenci nahazování. Začal jsem aktivní lov asi 3m mimo krmné místo, přehazuji po minutě a začíná se to vyplácet. Ze 6 náhozu mám 6 asi půlkilových cejnů. Tuto úspěšnost si sice nedržím stále, ale tímto způsobem se mi po zbytek závodu daří odchytávat s pauzami cejny 250 až 750g.  Soupeři napravo, Radek a Martin zdolávají ryby v podobném tempu a Radynek má navíc i několik kaprů. Dále v sektoru nevidím, ale nesou se zprávy, že se ryby chytají.

Cítím se mizerně, myslím si, že se chytá hodně kaprů a že cejni nebudou to pravé. Špatnou náladu umocňuje i občasné utržení celé sestavy ve vázkách. V poslední minutě trhám svůj poslední navázaný prut a končím velmi těžké první kolo s asi 20 cejny. Bojoval jsem, jak jen jsem mohl a nezbývá než čekat na zvážení.

Zdolávačky ve vázkách, kterých bylo na dně až moc

 

Vážím jako první v sektoru B a váha se zastavuje na 8.840g pouze s úlovky cejna, jsem docela spokojený. Poráží mě vedle sedící Radynek s váhou 9.560g za cejny a kapry. Jdu s váhou a s potěšením zjišťuji, že to zase tak slavné s úlovky nebylo a hodně lidí trhalo o vázky. Nikdo již více než já (Koudy) nenavážil a tak za první kolo získávám úžasnou a nečekanou dvojku. Třetí byl v sektoru B Martin Maťák s váhou 8.370g.

Sektor A vyhrává rozdílem třídy Zauwi s váhou 16.010g, druhý je Kuba Hradil s váhou 8.480g a trojku bere, po mé levici sedící Michal Frič za 5.980g.

Na sektoru C vítězí Radek Pečta ml. za 8.600g, dvojku bere z forhontu Ševča s 8.190g a trojku náš Honza Tomšík s váhou 7.860g.

Po prvním kole máme součet 2+3+5, což bereme jako velký úspěch vzhledem k nepříznivé první hodině závodu. Do vedení jdou suverénně chytající Ševčovi pacholci (Ševčík, Zavřel, Černý) se součtem 1+1+2.

 

Sluníčko už začíná pořádně ukazovat sílu a vypadá to, že předpověď nelhala a slibovaných 26°C už nám dává pěkně zabrat. Mnoho závodníků využívá výhod zdejšího stánku a obědvá a popíjí chlazené pivko či limonádu. Losování druhého kola probíhá v klidu uprostřed závodní tratě asi v 12:30h.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bylo takové horko, že se kapři opalovali na mělčině

 

Opět vkládáme důvěru v nejmladšího člena týmu Honzu Tomšíka. Los mě posílá na slušné místo C6, Honzík jde na nepříjemný forhont A1 a Jenda na B8.

V krásném poledním sluníčku odvláčím své věci na vylosované místo a začínám se připravovat na 2. kolo závodu. Toto místo je velmi rozdílné oproti místu z prvního kola. Místo je maličké, mezi stromy, přes které skoro nevidím ani na nejbližší soupeře, vysoký břeh a velká hloubka hned u břehu. Zjišťuji, že v první kole na tomto místě dělal umístění 1 Pečťák ml., v jeho úlovcích byli cejni i kapři. Místo je tedy papírově dobré, uvidíme, jaká bude realita. Příprava se protahuje a tak v klidu poobědvám a čekám na 14.50h a signál krmení. Tentokrát již volím taktiku podle sebe a krmím velmi málo. Do vody posílám 6 malých krmítek s pár zrnky kukuřice, pár pinkami a kuklami. Je 15h a začíná závod. Taktika je stejná jako v druhé polovině prvního kola. Chci rychle odchytávat cejny a pokusit se zdolat případného kapra, pokud zabere. Volím proto silnější návazec 0,14mm a pro jistotu použiji feederovou gumu. Chytám na 14m v hloubce asi 3,5m a záběry mám od prvního nahození.

Chytat se dalo částečně i z vody

 

Průběžně zdolávám cejny s průměrnou váhou kolem půl kila a závod mi zatím vychází. Velmi dobře chytá po mé levici sedící Michal Frič a drží se mnou krok. Asi po hodině začíná Michal přidávat i kapry, což mě lehce znervózňuje. Věřím ale v to, že mi přijedou taky. Po hodině a čtvrt mám mezi záběry cejnů krásnou hokejku a po chvíli souboje zdolávám prvního kapra kolem 1,5kg, což je příjemný bonus. Během půl hodiny zdolám ještě 2 podobné, jednoho dokonce rychleji než cejna. Než si kapr stačil uvědomit, že je na háčku, už jsem ho měl v podběráku. Michal vedle mě začíná stagnovat, často trhá ve vázkách a začíná být pasivnější, což mi hraje do karet. Já se naopak snažím zrychlit, zbývá 50min do konce a já si dávám cíl. Za 50min chytím ještě 8 cejnů a kapra a mohlo by to stačit na super výsledek. I když záběry trošku slábly, snažil jsem se z nich dostat maximum, za posledních 50 minut jsem měl asi 12 záběrů. Jeden cejn mi spadl při zdolávání, ale můj mini cíl se mi podařilo dokonce překonat, do vezírku jsem přidal za posledních 50 minut ještě 9 cejnů a kapra. Za druhé kolo jsem zkrmil jen asi 2l krmení + 0,2l pinky a 0,1l červů. Fungoval mi tedy přesný opak toho, co mi bylo na tuto vodu doporučováno. Krmit, jak nejvíc dovedu s velkým podílem partiklu a živé složky. To mi zde vůbec nefungovalo. V tomto kole jsem měl velké štěstí na úplně čisté místo bez vázek a neutrhl jsem ani jednou.

Je dobojováno, na řadě je vážení. Na forhontu hezky zachytal Petr Chadraba a navážil necelých 15kg a já doufám, že budu mít víc, jdu na řadu jako třetí, tahám vezírek z vody a vím, že to nebude špatné. Váha se zastavila na 16.330g a já jsem velmi spokojený. Petra tedy porážím, ovšem chytalo se všude a tak pokračuji s váhou. Jsem první až k poslednímu závodníkovi v sektoru, ale když vytahuje Jirka Denemarek vezírek z vody, vím, že je zle. Jirka zachytal skvěle a s plným vezírkem kaprů má 18.540g a vyhrává náš sektor C. Já (Koudy) se umisťuji na druhém místě a trojku bere Zauwi za 15.410g.

Úlovek z odpoledního kola

 

 

 

 

 

 

 

 

Balím věci a čekám na zprávy od kluků, jak se jim dařilo. Jsem mile překvapen, Jenda Stárek zabojoval na sektoru B a s váhou rovných 14kg vyhrál. Na druhém místě se umístil Tomáš Ohera s váhou 9.060g a trojku vybojoval Radynek za 8.340g.

Jenda Stárek v cestě za odpoledním vítězstvím v sektoru

 

Co vím z doslechu, tak sektor A byl v odpoledním kole jen pro silné povahy a závody se nám rozhodli zpříjemnit koupající se lidé a psi a také zvědavé děti pobíhající v sektorech. Klobouk dolů všem závodníkům, kteří byli na áčku úspěšní. Sektor A vyhrál místní borec Tomáš Melichar, který s váhou 11.790g porazil o 60g Martina Maťáka, který bral za 11.730g dvojku, třetí se umístil Radek Pečta ml. s váhou  10.610g.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budoucí vítěz závodu Zauwi s úlovky

 

Náš Honza Tomšík skončil v sektoru A na hezkém 4. místě a tak jsme mohli být se součtem 1+2+4 za odpolední kolo velmi spokojeni. Závod se nám docela povedl a teď už jen zbývá čekat na vyhlášení výsledků.

Jako pořadatelé závodu chystáme zázemí a ceny na vyhlášení a jakmile je vše sečteno a nachystáno nic už nebrání závěrečnému slovu o průběhu závodu, kterého se ujímá Jenda Stárek a samotného vyhlášení výsledků a předání krásných cen od sponzora závodu Františka Hanáčka zastupujícího značku MAVER, kterému tímto děkujeme. Poděkování také patří PS MRS Žďár nad Sázavou za zapůjčení této krásné vody, naší rozhodčí Lucce Černé a všem závodníkům za fair play závod a šetrné zacházení s rybami.

 

 

 

 

 

 

 

Poháry a věcné ceny pro nejlepší od sponzora MAVER

 

Teď už k samotným výsledkům:

Sektory ráno:

A Jan Zavřel – 16.010g

B Radek Černý – 9.560g

C Radek Pečta ml. – 8.600g

Sektory odpoledne:

A Tomáš Melichar – 11.790g

B Jan Stárek – 14.000g

C Jiří Denemarek – 18.540g

 

 

 

Jednotlivci:

  1. místo – Jan Zavřel (1+3) 31.420g
  2. místo – Miloslav Koucký (2+2) 25.170g
  3. místo – Radek Pečta ml. (1+3) 19.210g

 

Týmy:

  1. místo – MAVER FEEDER TEAM MORAVIA (Stárek, Tomšík, Koucký)- 17b 60.600g
  2. místo – Ševčovi pacholci (Ševčík, Černý, Zavřel) – 18b 61.900g
  3. místo – MILO feeder team Jihoseveráci (Chadraba, Ohera, Hradil)- 26b 50.050g

 

 

 

 

 

 

 

 

První kolo Krajského přeboru Moravského rybářského svazu v LRU feeder 2018, který se letos spojil s pohárovým závodem Maver cup se nám (MAVER FEEDER TEAM MORAVIA) podařilo vyhrát v týmech, když jsme díky vyrovnaným výsledkům z obou kol dokázali posbírat součet 17b a porazit tak Ševčovi pacholky o jediný bodík. Navíc jsem se s trochou štěstí se součtem 4b (4b získali 4 závodníci a rozhodovala váha) umístil na krásném 2. místě v jednotlivcích za vítězným Zauwim – Honzou Zavřelem, který je letos na feederových závodech k nezastavení. Jenda Stárek se umístil na 7. místě a Honza Tomšík vybojoval 8. místo v jednotlivcích.

 

Myslím, že závod se povedl, užili jsme si krásného počasí v krásném prostředí Pilské nádrže, ryby spolupracovaly a závod měl hladký průběh. Menší vadou na kráse byly vázky pod hladinou, které určitě přidaly pár vrásek na čele nejednomu závodníkovi. Přesto si myslím, že je Pilák zajímavou závodní tratí a rád se na něj v budoucnu s velkou zásobou krmítek vrátím. J

Další kolo Maver cupu nás čeká koncem června na rybníku v Pavlovicích, uvidíme co nám tamní rybí obsádka připraví za překvapení.

Za MAVER FEEDER TEAM MORAVIA

M. Koucký – Koudy

Foto: M.Koucký; R. Černý, L. Černá

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *