Pilská 2018 – poslední kolo 2. ligy LRU FEEDER 2018

Pilská 2018

 

Třetí kolo letošní sezóny 2. ligy se mělo uskutečnit tak, jako v předchozích letech na závodním úseku u obce Pasohlávky. Poslední dva roky zde byl velký problém s vodním rostlinstvem. V letošním roce ale „vodní trávy“ vyrostly tak, že se prakticky nedalo chytat. Proto ředitel závodu Zauwi (Honza Zavřel) rozhodl pro změnu revíru. Kluci ze Žďáru nad Sázavou, Petr Ondráček a Jenda Stárek, se po dlouhých jednáních domluvili s místním hospodářem, že se závod uskuteční na nám již známém revíru Pilská nádrž. Protože i v Pilské byl stav vody hodně pod normálem, bylo podmínkou mít dva vezírky a hodně šetrné zacházeni s rybou.

Před závodem několik týmů na Pilské trénovalo. Ryby byly velice aktivní, proto se v závodě čekaly i velké úlovky. Pořadatelům dělalo vrásky počasí, na víkend se mělo ochladit a hlavně oba dva dny mělo pršet.

Já jsem na místo po domluvě se Zauwim přijel v sobotu ráno. Kluci zrovna vypracovali trať. Po uvítání a důležitých informacích ohledně šetrného zacházení s rybou se hned losovalo. Od rána pršelo a na začátek závodů déšť ještě zesílil. Pět jedinců chytalo bez deštníků po vzoru anglických závodníků, ostatní se schovali pod deštníky. Všichni měli vzorně nachystané dva vezírky. Při kontrole jsme ještě doladili zachycení vezírku ve vodě pomocí zátěží nebo vidliček. Za deset minut půl deváté signál zahájil krmení.

První chycenou rybou byl kapr, ulovený hned na první nahození. Ryby začaly, jak to bývá, brát někde hned a někde chvíli trvalo, než najely. Nikomu se nedařilo podržet ryby na svém místě celých 5 hodin. Byly vidět různé taktiky. Někdo vyloženě čekal na kapra, někdo chytal ve sloupci na dlouhý návazec a někdo začal chytat jen cejny. Když něco přestalo fungovat, bylo třeba udělat nějakou změnu a ryby něčím zaujmout. Ke konci kola přestalo pršet a všichni s radostí schovali deštníky. Bylo vidět, že nejvíce se v sobotu při horším, deštivém  počasí ulovilo na hlubší vodě, tedy na sektoru A. Zde měl nejvíce na forhontu A1 Ondra Vrtěl – 28.100g. Druhý byl Karel Mucala 24.710g a třetí Honza Zavřel – 19.990 g. V sektoru B byl v sobotu nejlepší Petr Chadraba 22.130g  před  Jardou Břouškem 19.780g a Markem Vikem 18.460g. V sektoru C stačilo Vaškovi Hanouskovi  na vítězství 21.380g. Druhý Víťa Král mladší měl 19.090g. Víťa měl výborný začátek, ale na konci mu ryby odjely a tak přišel o hodně slibný náskok za začátku závodu. Třetí byl Tomáš Ohera 13.530 g. Průběžné první místo mezi jednotlivci si držel Karel Mucala. Za ním v závěsu byl Jirka Janiš a Václav Hanousek. Mezi družstvy si náskok deseti bodů držel Feeder dream team Moravia – ČRS.

Nedělní ráno bylo bez deště a předpověď vypadala slibně, pršet mělo až po ukončení kola. Oproti sobotě byla hladina nádrže živější, pořád se dělaly kola nebo se každou chvíli ukázal kapr. Po losu se všichni rozprchli na vylosovaná místa a začal boj o postup do první ligy LRU FEEDER 2019. První začali tahat závodníci kapry na krajních místech nalevo, A1 a A2. Ale to netrvalo dlouho. Jak kapři začali brát, tak rychle i přestali. V nedělním slunečném počasí bez deště se ryby přesunuly na mělčí část nádrže, a proto se nejvíce ulovilo v sektoru C. Závodníci používali hodně dlouhé návazce a snažili se chytat kapry ve sloupci. Tato taktika v neděli díky slunečnému počasí pěkně fungovala.  Záběry přicházely i během několika vteřin, někdy i hned po dopadu krmítka na hladinu.  Pokud úspěšná taktika přestala fungovat, bylo třeba udělat nějakou změnu. Když ryby z krmného místa odjely, bylo nejhorší nahodit a čekat, než zase  přijedou.

Na Á sektoru sektoru zvítězil z antiforhotu, tedy nejvzdálenějšího místa od kraje Roman Ondroušek, 25.900g před Jirkem Janišem, 24.600 g a Vlastimilem Melezínkem 23.460g. První dva chytali převozně kapry, kdežto „Vlastička“ se sestředil na lov cejnů. Na Béčku pěkně chytal Ondra Vrtěl a úlovky cejnů a kaprů měl vyrovnané, vážily dohromady 31.610 g. Honza Zavřel chytil ryby o váze 29.410g a Václav Hanousek 28.380 g. V nejmělčím Cé sektoru bylo v neděli třeba na vítězství 31.980g. To se povedlo Jiřímu Malému mladšímu. Jeho lov pomocí dlouhého návazce opravdu fungoval.  Druhý Honza Stárek se touto taktikou hodně přiblížil po neúspěšném začátku, ale váha 31.420g stačila jen na druhé místo v sektoru. Třetí Petr Vrtěl vážil 29.29.720g.

 

V tomto kole na Pilské zvítězil s umístěním  1+1, 59.710g Ondřej Vrtěl, druhý byl Václav Hanousek 1+3, 49.760g a třetí Jan Zavřel 3+2, 49.310g. Nejlepší družstvo Feeder Team MO Přerov mělo součet 24 a váhu 135.940g. Druhý byl  Feeder dream tým Moravia – ČRS 30, 121.230g a třetí MILO Feder team JIHOSEVERÁCI – MRS 32, 116.920 g.

Druhou ligu skupiny B za rok 2018 vyhrál Jiří Janiš, 18, 87.810 g před Václavem Hanouskem 20, 93.220g a Jiřím, Malým mladším, 20 – 87.950g. Mezi družstvy byl nejlepší a má právo postoupit do první lgy LRU FEEDER 2019 Feeder dream team Moravia – ČRS 83, 235.480 g. Druzí skončili MAVER FEEDER TEAM MORAVIA – MRS 92, 205.900 a těsně za nimi byl Polička feeder team – ČRS 94, 198.280g.

 

Víkend na Pilské se opravdu povedl. Nachytalo se velké množství kaprů a cejnů. I přes propršenou sobotu to bylo výborné zakončení druhé ligy skupiny B 2018. Musíme poděkovat hlavně ředitelovi tohoto ročníku Honzovi Zavřelovi a všem pořadatelům, kteří se podíleli na uspořádání těchto závodů. Příští rok zase u vody!

Feederu zdar. Radynek

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *