Starosta 2019 – konečně :-)

Starosta 2019

Protože jsem dostal podnět k sepsání článku a mám i výjimečně trochu času se do psaní pustit, tak to i činím. Závod O pohár starosty města Třebíče jsme před jedenácti lety vymysleli jako závod, pro získání nových příznivců feederu a pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet feederový závod. Závod, kde se ulovené ryby měří a patentka není povolena, je dostupný pro všechny. Stačí vzít feederový prut, kyblík s krmením, trochu červů a je nachystáno. Ani není třeba registrace LRU – lov ryb udicí.

 

Závod se koná v Třebíči na místě zvaném Polanka. Je to řeka široká 20 až 30 metrů. Hloubka je zde 1.5 až necelé 3 metry. Dva sektory se umísťují na kamenný břeh nad jez a jeden na travnatý u hokejbalového hřiště. Z ryb se zde vyskytují hlavně cejni, skaláci, plotice, ostroretky a podoustve. Dá se ulovit i kapr a jelec. Velikostně jsou to skaláci dlaňových rozměrů až ryby přes 40 cm. V minulosti jsem zde neudělal nějaký slušný výsledek. Loni to bylo 5. místo, moje nejlepší umístění. Vždy byl základem úspěchu dobrý los. Proto za poslední asi 4 roky se losuje vždy jedno místo „dobré“ – jedno z krajních a jedno „špatné“ – jedno z prostředních. Letos jsem plánoval, že konečně prolomím smůlu a vylepším své loňské umístění. Kvůli dovolené před samotným závodem jsem byl trénovat jen třikrát. Potřeboval jsem vyzkoušet hlavně krmení a vyladit montáž. Zvolil jsem light pruty 3.3m, oblíbené Gábinky, tedy Garbolino Super G. Jeden prut s pletenkou 0.08 mm a druhý s Fluorocarbonem 0.18 mm od AWA-S. Třetí, spíše rezervní prut byl Colmic Gold Lion 3.3m a 30g. Zkoušel jsem také krmení. Nejlépe ryby reagovaly na kombinaci Super Black Bremes – černého cejna a Gros Gardons – Grosku. Hodně jsem si hrál s výběrem vhodných háčků. Nakonec volba padla na MAVER 1215A ve velikosti číslo 18. Háček s očkem pěkně seděl pro záseku a ryby při zdolavání jsem prakticky neztrácel. Průměr forpasů se mi jevil nejlepší 0.10 mm. Slabší jsem chtěl chytat jen v případě velké nouze, protože při lovu na pletenku hrozí ztráta ryby hlavně při záseku – zvlášť u mě 🙂 Krmítka jsem nachystal malá, od 10 do 30g. V sobotu ráno jsme se sešli na místě a já šel hned „napíchat trať“, označit lovná místa na kamennou regulaci, tedy sektor A a B. Laďa Oliva označil vrchní Céčko, travnatou část lovného úseku. Láďa měl přichystaný nový způsob losování. Kdo nalosoval sektor A, například A1, seděl v odpoledním kole na B1. A také obráceně – B1 a A1. V Céčku losovaná místa na krajích se odpoledne přesouvala na prostředek a obráceně. Trošku jsem měl obavy z toho z tohoto způsobu losování, ale nakonec se ukázalo, že je to způsob spravedlivý.

Já vylosoval A2 a B2. Letos mám při losu šťastnou ruku a tak dokonce losuji i v první lize a v Maver feeder cupu za tým. Na A1 pode mnou seděla Andrea a na A3 Jirka Denemarek. Zvolil jsem lovnou vzdálenost necelých 12 m. Původně jsem chtěl chytat ještě blíže druhého břehu. Ale na mém místě na druhém břehu nebyly křoviny, byl zde přístup z louky a tak jsem čekal návštěvy zvědavců, kteří se přijdou podívat, co se na druhé straně děje a to by se rybám moc nelíbilo. Na druhé straně řeky Jihlavy se totiž konaly slavnosti UNESCO, Tři kápí tradičně s velkou účastí. V dvou a půl hodinovém kole jsem na začátek lovu nahodil 3 krmítka s troškou pinek a vždy nechal na dně ležet 20 vteřin. Čtvrtý hod byl už i s nástrahou. Na pátý hod byl záběr, malý skalák 15 cm. Při tomto závodě se ryby měří, neváží. První hodinu až hodinu půl jsem měl záběry na první nahození. Bylo to jen o proměňování záběrů. To se mi celkem dařilo. Vedle mne chytal Jirka Denemarek a občas někdo jiný. Andrea se trápila, moc jí to nešlo. Po hodině a půl jsem začal přidávat ho krmení kukly. Bylo poznat, že se to rybám líbí, zase přibyly záběry. Díky této změně přišlo i pár ryb přes 30 cm. Ke konci jsem kukly začal stříhat nůžkami na červy a toto mi přineslo další oživení. Ale poslední půl hodinu chytal velmi pěkně Jirka. Doufal jsem, že můj náskok mi bude stačit. Úlovkový list mi ukázal 32 ryb. 3 podoustve, plotičku a zbytek byli skaláci (cejnek malý) a cejni – od 13 až po 41 cm. Jirka měl 31 ryb. Sektor jsem vyhrál s 720 cm a Jirka byl hned za mnou s 620 cm. Třetí byla Andrea s 476 cm.

Věděl jsem, že to horší mě ještě čeká. B2, tedy prostředek spodní tratě bude těžký a v odpoledním kole většinou berou o hodně méně než ráno. Vzdálenost jsem zvolil stejnou, tedy 12m. Rezervní prut jsem si nachystal, že budu nahazovat asi půl metru od druhé strany. To naštěstí nebylo třeba. Opět proti mě bylo mezi křovinami místo a tak se v průběhu kola přišlo podívat hodně lidí. Dvakrát se zde vykoupal pes a jedna paní šla tak blízko vodě, že na příkrém břehu ji ujely nohy a trosku se namočila. Takže bylo dobře, že jsem s tím počítal. Nakrmil jsem tři malá krmítka jako v prvním kole a pak už jen čekal na záběr. První začal tahat ryby Jirka z B3.  Já na třetí hod ulovil malého cejna. V odpoledním kole byly ryby málo aktivní, skoro všichni měli po jedné až dvou rybách a my s Jirkou čtyři. Začal jsem přidávat do krmítka rozstříhané kukly a čekal na záběr. Ryby zde jezdily a občas si nějaká „zobla“. Ke čtyřem cejnům jsem postupně přidal 6 plotic, některé přes 30 cm. Asi tři záběry jsem neproměnil. Klidně jsem čekal na záběr 7 -10 minut. Aktivita a časté přehazování nepomáhaly. Byla třeba velká trpělivost a také dobrá reakce. Na háčku mi fungovaly pinky, nebo červený červ a pinka. Dva červi byly moc a hnojka mi žádný záběr nepřinesla. 10 ryb měřilo dohromady 292 cm a byla to druhá jednička. Super! Určitě mi pomohly tři tréninky, kde jsem vyladil montáž – hlavně délku návazce a háčky. Černý cejn a Groska byla dobrá kombinace krmení na místní cejny, skaláky a plotice. Vyhrál jsem s 1+1 a celkovou délkou ulovených ryb 1.011 cm. Druhý byl Ivan Peťovský stejně jako loni – dnes 1+2, 866cm a třetí byl Zauwi, kolega a parťák z našeho feederového týmu, 3+1, 819 cm.

Na podstavci putovního závodu je 10 různých jmen vítězů jednotlivých ročníků závodů. To znamená, že se nikomu nepodařilo vítězství zopakovat. O to větší radost mám, že se mi to povedlo, i když až letos. Potěšilo mě, že stanovená taktika fungovala.

Další závod, na který se kromě ligy těším, je Podzimní košíček, závod dvojic.

Feederu zdar. Radynek

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *