„Zpověď “ vítěze MAVER FEEDER CUPU 2018

 

 

 

MAVER FEEDER CUP – první ročník seriálu feederových závodů je za námi a nyní je tedy čas na hodnocení a bilancování. Tento seriál závodů navazuje na legendu Awa-Shima cup, který vznikl v roce 2008, kdy se dala dohromady parta nadšenců a vznikl první oficiální závod LRU (Lov ryb udicí) feeder a tyto legendární závody přivedly k závodnímu feederu během své desetileté historie nejednoho kvalitního závodníka.

V roce 2018 se hlavním sponzorem této akce stala firma Maver pod záštitou Františka Hanáčka. Závody Maver feeder cupu se spojily s Krajským přeborem MRS LRU Feeder a vznikl tak velmi zajímavý komplet závodů.

V roce 2018 se Maver feeder cup se uskutečnil na třech vodách:

  • dubna 2018 – nedaleko Žďáru nad Sázavou na nádrži Pilská
  • června 2018 – na soukromém rybníku v Pavlovicích nedaleko Vyškova
  • června – 1.července 2018 – na rybníku Měřín, zasazeném do malebné přírody Vysočiny

V následujících řádcích se několika dotazy pokusím vyzpovídat a dozvědět se jaká byla cesta k vítězství osoby nejpovolanější – Radka Černého, který se v roce 2018 stal vítězem prvního ročníku seriálu závodů MAVER FEEDER CUP v jednotlivcích a jeho tým obsadil krásné 2. místo.

Ahoj Radku, stal ses vítězem Maver feeder cupu 2018. Jak se ti seriál závodů líbil? Je něco, co bys pro následující ročník změnil?

Ahoj, naši jihomoravskou feederovou ligu mám rád. Zde jsme začínali v roce 2008 jako závod dvoučlených týmů a další rok již soutěžila tříčlenná družstva. Ze začátku se soutěžilo na vodách okolo Třebíče a postupně jsme zavítali na vzdálenější vody. Vystřídalo se zde také hodně závodníků. Někteří chytají již od začátku, tedy od roku 2008, někteří se v průběhu let přidali, někteří naopak skončili. Loňský ročník se mi líbil, jen mě trošku mrzí nejnižší účast závodníků, co pamatuji. Já bych asi nic zásadního neměnil. Pokusy přilákat další závodníky nevyšly. Od loňského ročníku je seriál otevřený, může se přihlásit prakticky kdokoli, kdo má feederový prut, povolenku, je zaregistrován na www.rybsvaz.cz jako závodník LRU feeder (bezplatně) a má chuť se poměřit s ostatními. Jediná změna v letošním ročníku bude ta, že se přihlásí tříčlenné družstvo do týmové soutěže a jako náhradníky může využít prakticky kohokoliv. Závodník však může chytat v průběhu ročníku pouze za jeden tým.

 

Mnoho lidí by určitě zajímalo, jaká byla tvá cesta k vítězství? Co pro vítězství bylo důležité udělat? Co dle tvého názoru rozhodovalo?

Cesta za vítězstvím v tomto seriálu není nikdy jednoduchá. Zatím se podařilo Davidovi Holešovi a teď i mně zvítězit v této soutěži podruhé. Samozřejmě to chce i trochu štěstí. Třeba velmi špatný los může zkazit závod, tak i celý ročník. Podle mě je důležitá souhra v týmu, jak si umíme pomoci a druhého podržíme, když se mu třeba jedno kolo nepovede. To se odrazí na i na výsledku jednotlivce. Já se Ševčou (Laďa Ševčík) chytám od prvního ročníku, to už se oba dokonale známe. Loni jsem poprvé chytal v týmu se Zauwim (Honza Zavřel). Důležité bylo, že jsme před každým závodem na daném revíru trénovali, někdy i vícekrát. To bylo podle mě důležité, poznat co nejvíce revír a zvolit vhodnou taktiku. Samozřejmě je důležitá i komunikace v závodě mezi jednotlivci v týmu a umět reagovat na situaci, která se může rychle v průběhu závodu měnit. Na Pilské bylo hodně důležité si najít dno, kde nebyly žádné kameny a vázky. Já jsem si obě kola s hledáním čistého dna pěkně „pohrál“ V druhém kole mělo moje místo hodně vázek, úplně jsem si s tím neporadil. Navíc jsem pouštěl kapra, který zamotal souseda a to stálo vítězství mě i tým. V týmové soutěži kladu velký důraz na spolupráci a komunikaci v družstvu.

 

 

 

 

 

 

Rád bych tě poprosil o krátké zhodnocení jednotlivých závodů a malé nahlédnutí „do zákulisí“ – prozraď, co ti pomohlo k úspěchu na jednotlivých závodech?

První závod – Pilská, zde se chytalo podruhé. Loni jsem zde dostal pořádnou „nakládačku“, závod se mi vůbec nepovedl. Proto jsme zde byli trénovat několikrát, abychom v prvním kole udělali dobrý výsledek. Jeden trénink jsme byli u vody v plné sestavě. Ryby před závodem braly hodně, všichni čekali, že se budou chytat vysoké váhy. Závod byl ale jiný. Po úvodním zakrmení jsme na sebe koukali, co se děje a špičky se ze začátku ani nehnuly. Všichni na začátek hodně krmili a dávali hodně živé a kukuřice. Nakonec se mi podařilo odchytávat cejny, s menšími krmítky jsem ulovil i tři kapry a vyhrál jsem v sektoru. Po prvním kole jsme měli v týmu výsledky 1+1+2, což bylo super. V druhém kole jsem měl výbornou půlku závodu. Po hodině a půl mi záběry ustaly a několik ryb jsem ztratil ve vázkách. Byla z toho trojka. Týmové výsledky byly 3+3+8. Náš tým skončil celkově těsně druhý, Zauwi byl mezi jednotlivci první a já čtvrtý, oba jsme měli stejný součet 4, ale já měl nižší součet vah obou kol.

Druhý závod byl v Pavlovicích u Vyškova. Chytali jsme zde před několika roky. Vyskytuje se zde kapr, jak jsme v závodě zjistili i přes 10 kilo, tak i menší cejni, plotičky a perlíni. V tréninku jsme zkoušeli chytat menší ryby a kapry. Po tréninku byla taktika jasná, chytit alespoň jednoho kapra a k tomu nějakou „droboť“. Já jsem vytáhl dva kapry, z toho jeden měl přes 10 kg a pár cejnů. Se sektorovou dvojkou jsem byl spokojen. Týmových 8+4+2 nebylo úplně špatných. Odpoledne jsem nalosoval místo v rohu u hráze. Za celé kolo jsem měl jen tři záběry a všechny byly od kapra. Prvního kapra jsem po dlouhé době dostal ke břehu, ale bohužel se mi nevešel do podběráku a forpas moje marné snahy dlouho nevydržel. Další kapr se mi do podběráku vešel, měl „jen“ necelých 8 kg. Poslední a třetí záběr přišel těsně po signálu 5 minut do konce. Tady byla možnost jasná, buď anebo. Opět nevydržel forpas. Já s 2+2 se umístil na druhém místě, družstvo bylo těsně třetí. Poučení pro další závod: vždy mít s sebou velkou podběrákovou hlavu 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Třetí závod proběhl v Měříně na Vysočině. Zde se v minulosti konalo asi šest závodů naší ligy. Revír již známe, ale každý rok je jiný, a vždy se koná nějaké překvapení. Loni se závod konal netradičně již v červnu. Většinou vede cesta k vítězství přes lov kaprů. Průběžně jsem vedl před týmovým kolegem Zauwim a družstvo bylo na první pozici s půlbodovým náskokem. Takže nás čekaly těžké boje. Loni se chytalo hodně cejnů, od 200 g až po třičtvrtěkilové kousky. Kapři se lovili, ale ne v takovém množství, jako jsme byli zvyklí. V prvním kole jsem lovem cejnů a váhou přes 10 kg udělal sektorovou trojku. Týmově 8+5+3 jsme si pohoršili. O všem měla rozhodnout neděle. Já šel na sektor B, k hrázi, kde jsem v minulosti již párkrát vyhořel. Jeden kapr a cejni dohromady vážili 10.730g a o 130 g mi uteklo sektorové vítězství. Týmově jsme si za 2+3+4 polepšili a v Měříně skončili třetí. Celkově jsem již podruhé v Jihomoravské lize zvítězil a družstvo bylo druhé. Navíc Zauwi skončil celkově také na bedně, byl třetí. Zde bylo třeba dobře vyhodnotit, jestli chytat cejny nebo kapry, případně tyto lovy střídat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaká byla tvá závodní sezóna 2018? Dosáhl jsi nějakých dalších úspěchů? Jaký byl tvůj nejlepší/nejhorší závod?

Moje závodní sezóna nepatřila mezi jednu z nejlepších, ale propadák to nebyl. Podařilo se nám v první lize obsadit třetí místo a z šesti ročníků jsme byli pětkrát na bedně. Nejvíce jsme se s Preston feeder teamem MRK.cz soustředili na Mistrovství světa klubů ve feederu v běloruské Zaslavli. Naše družstvo nakonec skočilo na devátém místě. Chtěli jsme být samozřejmě výše, ale deváté místo rozhodně není ostuda. Moje umístění 5+5 v konkurenci 24 států beru jako pěkný výsledek.

 

 

 

 

 

Nejhorší závod 2018? Asi bych musel hodně přemýšlet, ale rozhodně nezapomenu na čtvrté kolo I. ligy v Litochovicích nad Labem, kde mě úhoř zachránil od hrozného výsledku. Zde jsme nakonec zabojovali a nedělním podařeným kolem se nám povedlo celkové třetí místo v I. lize LRU FEEDER 2018.

 

Jaké jsou tvé plány v závodním feederu na sezónu 2019?

Letos se těším hlavně na I. ligu. Letošní revíry jsou hodně zajímavé a pestré a s novým kolegou Zauwim máme stanovené cíle 🙂 Chtěl bych odchytat i další bodované závody a samozřejmé i ty „naše“ na Moravě. Jsou v plánu i jiné závody, ale nevím, co všechno letos stihnu.

 

 

 

 

 

 

 

Jak vnímáš současný závodní feeder? Je dle tvého názoru kvalitnější konkurence v závodním sektoru? Ve větší míře se pomalu začíná prosazovat sponzorství týmů známými rybářskými značkami i v nižších soutěžích.

V dnešní době se kvalita všech soutěží zvyšuje. Hodně týmů nebo i jednotlivci jsou podporovaní různými značkami nebo firmami. Dá se říct, že není soutěž a není závod, kde by se nenašel nějaký závodník z první nebo druhé ligy. Dokonce naše Zimní liga má každým rokem větší a větší úroveň.

 

V současné době jsi ve funkci předsedy LRU MRS Feeder. Jak vnímáš moravský feeder? Vidíš někde potenciál ke zlepšení? Jaké jsou plány do budoucna?

Závodní feeder na Jižní Moravě je na dobré úrovni. Je dostatek různých závodů jednak pro ty, kteří chtějí začít nebo i pro ty zkušenější. Jediné, kde vidím mezery je mládež. Mládežníci se v našich závodech LRU feeder zcela vytratili. Proto jsme se rozhodli letos uspořádat ve středu 8. května v Měříně na místní nádrži akci pro děti a mládež.  Zde proběhnou ukázky lovu na feeder, plavanou a lov kaprů. Děti budou mít možnost si vše vyzkoušet pod dohledem zkušených závodníků. Kromě těchto ukázek a lovu bude zde program i pro nejmenší. Podle zájmu uvidíme, kam budeme práci z mládeží dál směřovat. Rozhodně mládež mezi závodníky chybí a my jsme se rozhodli, že něco budeme dělat. Tohle je první krok.

 

 

 

 

 

 

 

Kvalitní výkony jsou jistě podpořeny i spolehlivým feederovým vybavením. Prozradíš, jaké feederové vybavení jsi v sezóně 2018 používal či sis oblíbil?

Mezi rybářským vybavením nemám oblíbenou jen jednu značku, ale vyhledávám to, co mi vyhovuje.

Feederové pruty:  Rád chytám pruty od firem Garbolino, Maver, Trabucco.

Navijáky: Shimano, SPRO a Preston.

Kmenový vlasec, pletenka: Oblíbené vlasce jsou Zander Pike od AwaS a Sinking feeder od Prestonu. Pletenky chytám Maver Dual band a Daiwa J- braid.

Návazcový vlasec: Nyní používám Maver SLR a Drennan Supplex

Háčky: Zde mám několik oblíbených typů. Pin  Hook od Owneru, Maver typ 1110 na kapry, 1130 na ostatní ryby, taky Tubertini série 18. Moc se mi líbí novinka od Prestonu N30.

Feederová sestava, koncová montáž: Převážně chytám průběžnou montáž. Obratlík s karabinkou, „myší bobek“ jako stoper, obratlík a dle potřeby vlasec 10 az 70cm z 0.26 mm ukončen pevnou smyčkou. Návazec s háčkem upevňuji do 0.26-ky jako „smyčku do smyčky“. Páternoster chytám jen párkrát do roka, většinou při lovu malých ryb.

Oblíbené krmení: Poslední roky chytám výhradně krmení od firmy Sensas. Oblíbil jsem si slanou sérii Dark Salee, hnědou sérii Brune. Nesmím zapomenout na Gros Gardons, Černého cejna, Lake a jemného „Fine“ kapra.

Děkuji za rozhodor. Koudy

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *