Článek od Pepy Konopáska – jak k vítězství na Priglu na Zimní lize v prosinci přišel

  1. kolo zimní Colmic ligy – Prigl

 

V loňském roce jsem se vždy snažil si před závodem udělat čas a přijet si v pátek zachytat. Tentokrát to nevyšlo, a tak jsem si v pátek udělal čas, alespoň na lehkou přípravu, která spočívala v navázání prutů a sbalení opravdu potřebných věcí na závod, abych toho měl co nejméně na nošení, ale nechybělo mi nic důležitého. Po zkušenostech z loňska jsem si vzal dva pruty tvrdší (zátěž 90gr) o délce 3,60m a jeden 3,30m (60gr) a jeden prut krmící. Předpokládal jsem vzdálenost chytání někde na 35–50 metrů, proto nemělo cenu brát s sebou žádné měkčí a kratší pruty typu picker. Na všech navijácích mám namotanou pletenou šňůru o průměru 0,09m nastavenou šokovým vlascem o průměru 0.22mm. Jako montáž používám průběžný páternoster, což jsem od loňské zimní sezóny nezměnil nikde a plně mi vyhovuje. Bližší informace a nákres montáže naleznete v mém loňském článku. Pruty navázané, přibalil jsem pár krmítek v gramážích 30-50 gramů, což je na takhle hlubokou vodu ideální. Dále forpasovník s háčky, podběrákovou tyč a síťku, měřící vidličky a klasické, židličku na sezení a to je zhruba vše.

Večer jsem si šel namíchat krmení, nechtěl jsem použít úplně ostrou směs čistého Sensas krmení, a tak základ tvořilo krmení Champion Feed Wonder Black (asi 50 %), do kterého jsem přidal Sensas Lake (25 %) a Gros Gardons (25 %). Přidal jsem ještě trošičku anglické vločky v červené barvě. Po přidání dostatečného množství vody a pečlivého rozmíchání, je dobré krmení ještě nechat alespoň 30 minut odležet, potom případně ještě dovlhčit. Potom přidávám asi 1,5L hlíny na 3,5L čistého krmení, abych se dostal na povolené množství 5L. Neříkám, že to je nutné, ale mě se to takhle líbí a funguje mi to. Na druhou stranu vím o závodnících, kteří hlínu na feeder nepoužívají a ryby jim berou taky. Jen chci upozornit na to, že není nic jednoznačně daného, což je při sportovním rybolovu super 😊. Příprava hotová, protože jako živou si beru 0,5l pinek, ve kterých je zamícháno pár klasických červů, toť vše.

Ráno brzké vstávání, čajíček do termosky a společně s kluky z Poličky vyrážíme jedním autem směr Brno. Před 7 ranní jsme na místě a rovnou vyrážíme k vodě, kde už jsou i další natěšení blázni. Oproti loňsku je super počasí a krásné bezvětří. Jdu vyznačit místa na břehu a Radynek zajišťuje prezentaci. Proběhnou i srandičky, nějaký ten panáček a buchtičky od vítězů nesmí chybět.  Losuji číslo C4 a vím, že tohle je voda o rukách a ne o losu, takže žádný problém. V loni mi vyšla taktika chytat hodně daleko, ale zdá se mi, že hloubka na sektoru C je ještě větší, než třeba na A nebo B, tak jdu na vzdálenost 40 metrů. Závod začal krmením, které máme na 5 minut. Snažím se tento čas využít a nahazuji větší krmítka na mojí vzdálenost. Závod nám začíná, dohazuji ještě krmné krmítko a už vidím první ryby u mých sousedů. Nahazuji a celkem dost mě udivuje, jak dlouho trvá, než se šňůra dopne.  Hloubka je prostě neskutečná, záběr přichází a tahám první rybku. Náhozy a ryby přibývají, jen jsou o poznání menší, než jiné roky a chytají se dost skaláčci okolo 17-20 cm. Snažím se větším počtem červů na háčku 3-4 ks zlákat větší cejny k záběru, ale nic moc efekt to nemá, po hodině a půl začínám čekat i malinko déle na záběr, tak zkouším přidat větší množství živé do krmítka a má to příjemný účinek. Záběry chodí rychleji a přijeli mi skaláci okolo 27-28 cm, což je dobrá velikost.  Záběry jsou poctivější, ale je jasný, že každý se nepromění a nějaká rybka spadne. Končím 1. kolo na necelých 8 metrech nachytaných ryb a na C2 má Honza Zavřel asi jen o 17 cm méně. Chytal celý závod moc dobře, jen chvilku měl pauzu. S odstupem času bych šel asi na kratší vzdálenost, jen takový poznatek.

Druhé kolo na mě zůstává při losování forhotn A1, který na této vodě není vůbec potřeba a navíc daleko na stěhování ☹. Přenesu věci a podle informací od kluků se tady chytalo hodně podobně, takže nechávám vzdálenost na 40 metrů. Je neskutečně krásné počasí na takovy datum a svítí nám sluníčko, vítr skoro žádný, co více si přát 😊. Závod začíná a opět zakrmím větším krmítkem asi 5-6 náhozů a přidávám o něco více pinek do krmítek, něž ráno. Prvních 5 náhozů mám 3 menší skaláčky a zdá se, že vše funguje, jen zvětšit rybky by to chtělo. Po chvilce se to i daří, jen záběry přichází poměrně po delší a delší době. Navíc se mi komplikuje nahazování, jak jsem si užíval sluníčka, tak začínám koukat přímo do něj při náhozu a opravdu to příjemné není. Nejsem si úplně jistý přesností náhozu, prostě to nejde. Větší množství živý taky nějak extra nefunguje. Tak to zkouším ještě jinak, málo živý, slabý návazec 0,08mm a malý háček Colmic B957 velikost č.16, napichuji jen dvě pinky. Je to zajímavý, ale záběr nepřijde nějak extra rychle, ale konečně mi přicházejí správní cejni okolo 35-40 cm. Což pak přibývalo v centimetrech daleko rychleji. S malým háčkem nějaký spadne, ale zdá se mi, že už se tolik, jako ráno nechytá, a tak jsem spokojený. Nakonec mám nachytáno přes 5 metrů ryb.

Závěrem bych chtěl říct, že se mi libí, jak se spoustu lidí zlepšuje každým závodem. Často chodí na ryby a trénovat. Taky je vidět, jak se naše závody Zimní ligy neskutečně vyrovnávají a stoupá konkurence. Věřím, že hodně kluků bude i díky tomu úspěšnějších v roce 2019. Takže krásné Vánoce a těším se na Vás v roce 2019.

Feederu zdar – Pepa Konopásek

 

 

Pruty: 2krat Next Adventure 3,60m – 90g + Next Adventure 3,30 m – 60gr

Naviják: Daiwa match winner

Pletená šňůra: Weeper 0,09mm + šokový vlasec Fendreel 0,22mm

Návazcový vlasec: Mimetix 0,09 a 0,08mm

Háčky: B957 č.14-16, vše od firmy Colmic

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *