Awa-s cup – 3. kolo Měřín 2017

Závěrečné kolo Awa-s cupu má poslední roky jasné místo konání – rybník Nový v Měříně. Máme zde možnost pobývat celý víkend, užít si večerní posezení a hlavně si krásně zachytat místní cejny a kapry různých velikostí, od klasických násaďáků po opravdu pěkné kousky. Skoro pravidlem se tu ale stalo, že nás zastihne deštivý víkend a přátelskou akci malinko znepříjemní … a letošní rok nebyl výjimkou.


Předchozí dvě kola Awa-s cupu se uskutečnily na jihomoravských vodách. První kolo na pískovně Zaječí, kde se chytali především menší kapříci a druhé na Dyji 7 u obce Pasohlávky, proslulé místo svými krásnými cejny. V obou kolech si dobře vedl Tonda Kunst, který si na čele jednotlivců držel příjemný náskok 5-ti bodů před Radkem Černým a o bod více ztrácel Kuba Šabata. V soutěži družstev byl opět jeden tým s náskokem na čele – Fish Angels, mající náskok 8 bodů na Ševčovi pacholky a 11 bodů na Ždárské kavky. Jenže Měřínští kapři dokáží všechno pořádně zkomplikovat a zamotat …


V pátečním tréninku se mnoho ryb nechytlo a mezi úlovky převažovali cejni, na které se dalo poměrně snadno zaměřit a chytat je ve větším počtu, čehož si někteří všimli a začali dumat, zda to nebude do závodu ta správná cesta, přinejmenším v mělčích úsecích, kde se v tomto chladu již tolik kaprů nevyskytovalo.


V sobotu ráno byl sraz na osmou, takže i ti, kteří zde nepřespávali, měli šanci dorazit. Po úvodním proslovu, kterého se chopil RADYNEK jsme se pustili do losování a přesouvání na lovná místa. Sektory A a C jsou blíže k přítoku po obou stranách rybníka, takže v nich se dalo předpokládat větší množství ulovených cejnů. Naopak sektor B u hráze byl plný závodníků, kteří se těšili na místní kapry. Všichni se v klidu začali připravovat, protože nebylo kam spěchat… kdyby někdo nestíhal, příprava se prodlouží, nebo by se v opačném případě dala zkrátit. Troubení oznámilo začátek krmení. Bylo vidět, že mnoho závodníků si vytváří dvě místa – hodně krmit, málo krmit, partikl nebo živou, daleko od břehu… pokaždé zde funguje něco jiného a tímto se to snažilo mnoho lidí ošetřit.


Začátek kola byl poměrně ,,vlažný,, … sem tam se chytl nějaký cejn, ale více se ryby začaly chytat až na konci druhé hodiny. Tento fakt ale značně znepříjemňoval déšť, který v tuto dobu přišel a nepřestal až do vážení. Jak už jsem dříve předeslal, kapři se chytali prakticky jenom na místech s větší hloubkou, což se také projevilo na výsledcích.
Sektor A vyhrál Honza Zavřel s 9840g , před Mírou Revaiem s 8360g . Těsně za ním byl pak Radynek (R.Černý) s 8120g. V tomto sektoru se kaprů ulovilo nejméně. V sektoru B se chytaly prakticky jednou tak velké váhy. Vyhrál Laďa Ševčík s váhou 18700g před Viktorem Štovčíkem 16780g a Michalem Fričem 11360g.


V sektoru C se o sektorové vítězství bojovalo na místech 1-3, kde se nejenže chytali poměrně pravidelně cejni, ale všichni měli minimálně po kaprovi. Nakonec měl nejvyšší váhu – 8600g Zdeněk Fabík, jen o 340g méně pak měl Vladimír Oliva a třetí o dalších 180g skončil Radek Pečta ml. Rozhodoval jediný cejn.

Jak už bývá zvykem na těchto víkendových závodech, s balením se moc nespěchalo a všichni se v klidu začali shromažďovat u stánku nebo si jeli domů vysušit promočené věci. Většina ale zůstala, což se projevilo na večerní až pozdě noční zábavě…


Ráno se nikomu ze spacáků nechtělo. Ať už zimou, či právě kvůli minulé noci. Losování však bylo oproti sobotě o hodinu dříve, a tak se nakonec všichni přemohli a začali se připravovat na nedělní kolo, v kterém se očekávala vyšší aktivita ryb.

Oproti sobotě se kapři už nechytali jen na sektoru A, který vyhrál Karel Mucala s necelými deseti kily, před, na forhontu, sedícím Petrem Bartlem s 8400g a vedle něj chytajícím Tondou Kunstem s 7380 g. Na sektoru B nachytal Radek Pečta ml. nejvyšší váhu celého závodu – rovných 20kg. Těsně za ním s 18240g skončil Jirka Denemarek a třetí, sobotní vítěz tohoto sektoru, Ladislav Ševčík s 13820 g. V posledním sektoru C se jeho vítěz také přiblížil hranici dvaceti kg. Jakub Hradil zde nachytal 18880g, před Kubou Šabatou 15220g a Radynkem 13320g.


Dalším rozdíl oproti sobotě byl i v tom, že naštěstí nepršelo, a tak stihly všechny věci hezky oschnout a vyhlášení mohlo proběhnout za příjemného počasí. Opět se nikam moc nespěchalo, většina si ještě ve stánku dala nějakou tu krkovici či polévku, hlavní rozhodčí a fotografka v jedné osobě Lucka mezi tím počítala výsledky. Stůl se začal plnit poháry a cenami a všichni očekávali, jak to vlastně nejen tento víkend, ale za celý rok, dopadlo.
Začnu tedy od víkendu. Mezi družstvy zvítězil tým Ševčovi pacholci se součtem 16. Oba jeho pronásledovatelé- MILO feeder team JIHOSEVERÁCI a Fish Angels pak měli shodný součet 24, JIHOSEVERÁCI však měli vyšší součet váhy, a tak brali druhé místo. Mezi jednotlivci pak zvítězil opět jen o váhu Ladislav Ševčík (4, 32520g), před Radkem Pečtou ml. (4, 28280g) a třetí byl Jirka Denemarek (6, 29520g).


O řád důležitější však byly celkové výsledky, protože jak jsem na začátku napsal, ty vždycky Měřín pořádně zamotal … a letos tomu nebylo jinak. Mezi družstvy se to vyrovnalo natolik, že první dvě družstva měla stejný součet bodů:
1. Ševčovi pacholci (Černý, Ševčík, Maťák/Vitásek/Oliva) – 63, 161500g
2. Fish Angels (Kunst, Denemarek, Šabata) – 63, 130580g
3. Fídrové komando (Brückner, Frič, Pečta ml.) – 79, 109280g


A podobně i u jednotlivců se ,,bedna,, pořádně nahustila bodově k sobě a kvůli horšímu losu se Tondův náskok sice zmenšil, ale oproti soutěži družstev, vydržel:
1. Antonín Kunst (13, 38840g)
2. Radek Černý (16, 55880g)
3. Radek Pečta ml. (18, 46000g)
4. Jakub Šabata (21, 43240g)
5. Jan Zavřel (24, 38980g)

Letošní ročník se opět povedl a nesl se v přátelském duchu. Vyzkoušeli jsme novou vodu – pískovnu v Zaječí, krásně si zachytali na známém závodním úseku v Pasohlávkách a nakonec si užili víkend v Měříně. Tak snad zase za rok, snad jen v trochu hojnějším počtu…


Závěrem bych chtěl poděkovat panu Vojtěchu Mašterovi, majiteli firmy Fiord s.r.o. – dovozci značek Drennan, ESP, awa-shima za podporu při závěrečném vyhlášení a darování cen- http://www.fiord.cz/.

A Viktorovi Štovčíkovi za pozornost pro každého závodníka od Fann parfumerie.

Radek Pečta ml.

 

 

 

 

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *