Mušov 2013 v zimě jen pro opravdové fídraře.

DejVův cejn dlouhý 51 cm znamenal celkové vítězství v Zimní lize.

Letošní zima a počasí si doslova dělají, co chtějí. Poslední kolo Zimní ligy jsme dvakrát přeplánovali a dokonce jsme měnili pevně stanovený termín. Poslední možnost závodu byla stanovena na sobotu 30. března 2013. Počasí se pořád měnilo, předpověď taky. Ze začátku týdne bylo předpovídáno na sobotu kolem desíti stupňů, ale postupně meteorologové ubírali, až se zastavili na šesti stupních a větru do dvou metrů za vteřinu. Pořád to bylo přijatelné počasí. V pátek až do dopoledních hodin padal sníh a vypadalo to, jako že přichází zase další zima. Naštěstí bílá nadílka před obědem skončila a sobotní cesta na Mušov proběhla na už suchých silnicích bez komplikací.

Na horní nádrži byl na krajích ještě led.

Před osmou hodinou jsme se všichni sešli na „schodech“ u jezera. Počasí vypadalo všelijak. Bylo pod mrakem a teplota dva stupně nad nulou. Na břehu jezera bylo hodně zbytků zmrzlého sněhu a vody. Atmosféra zimní ligy byla tím potvrzena. Rozhodovali jsme se, jestli budeme lovit dvakrát tři hodiny, nebo jen čtyři hodiny vkuse. Hlasování o výsledku nerozhodlo, tak nám pomohl los dvacetikorunou. Zvítězila varianta dvakrát tří hodin. Po losování jsme se rozlezli na místa kolem vody. Krajní A a C sektory byly po pěti lidech a prostřední béčko mělo jen čtyři rybáře. Šest účastníku dvou předchozích klání mělo zálusk na celkové vítězství. Pět nejlepších nemohlo losovat forhont a tak se mělo rozhodnout ve férovém lovu. Za forhont byla považována dvě krajní místa z obou krajů zvoleného úseku.

Začalo se lovit před půl devátou. Po necelé půlhodině vytáhl Papin na A1 prvního cejna. Za další půlhodinu se cejni začali lovit na více místech. Nejvíce ulovil Kalois, jeho sedm cejnů měřilo 299 cm. Druhý nejúspěšnější byl Karel Mucala se šesti cejny v délce 269 cm. Oba lovili v sektoru C. Sektor A vyhrál Fido se čtyřmi cejny a 193 cm. V Béčku jediného cejna vytáhl David Mucala. V Céčku zvítězil již zmiňovaný Kalois. Celkem se vytáhlo 24 cejnů, jiná ryba nebyla ulovena. Pět feederařů, kteří bojovali o celkové vítězství v Zimní lize nechytilo rybu a tak se mělo rozhodovat až v posledním kole.

Na horní nádrži byl na krajích ještě led.

Po vylosování druhého kola, přenesení věcí a nezbytného občerstvení, začal druhý závod v půl druhé. Druhé kolo bylo výrazně slabší na úlovky, chytilo se 11 cejnů. Na Áčku byl nejlepší Koupač se dvěma cejny, 84 cm. V Béčku se chytili tři cejni, tři rybáři po jednom kusu. Shodně 51 cm dlouhého cejna, ulovil DejV a Papin a podělili se o vítězství v sektoru. DejV tušil, že jeho jediná ryba ho vynesla na celkové první místo v Zimní lize. V Céčku dva cejni o celkové délce 84 cm pomohli Karlovi Mucalovi k vítězství v posledním kole.

V závodě zvítězil Karel Mucala 2+1, 353 cm. 2. místo Fido 2+1, 245 cm a 3. místo Koupač 3+1, 84 cm. Celkovým vítězem se stal Dejv, kterému cejn o délce 51 cm zajistil vítězství v prvním ročníku Zimní ligy. Součet jeho umístění byl 12,5 a 776 cm. 2. místo Radynek 13,5 a 465 cm, 3. místo Jirka Denemarek 15,5 a 1.144 cm. I přes vyloženě zimní počasí se akce povedla, hlavně nikdo neumrznul. Ryby byly jediným článkem, který na sobotním dnu nefungoval.

Losování.

Myšlenkou této akce bylo poznání lovu v zimních měsících na jiných neznámých místech a hlavně přátelské setkání s pohodovými rybáři. Chytání v zimních měsících má odlišné specifika a je určitě přínosem pro každého rybáře.

 

Zimnímu chytání zdar a zvlášť feederu. Začíná jaro, konec zimy, už bude jen líp.

Radynek

Spread the love

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *